In de rubriek Casus uit de praktijk delen onderwijsinstellingen hun waargebeurde verhaal. Dit met het doel hun lessen te delen en andere scholen hiermee te helpen. Op deze manier leren we niet alleen meer van elkaar, maar creëren we ook een meer open en transparante cultuur. Stel jezelf dus vooral de vraag: Wat als dit bij ons gebeurt? Zijn er zaken waar wij nu al over kunnen nadenken / kunnen verbeteren? Lees, Leer en inspireer!
1. De casus
Schoolreis naar Gibraltar (opleiding Handel), aan het einde van een studiejaar. Groep van 20 studenten reist met 2 begeleiders (een senior en junior docent) voor een uitwisselingsreis van 4 dagen naar dit schiereiland in Zuid-Spanje. Tijdens de tweede avond gaat het fout. Een ‘vrije’ avond: de groep wil ‘indrinken’ voordat zij naar een Karaokebar gaan. De begeleiding besluit het indrinken gecontroleerd uit te voeren, door op kosten van school drank te kopen en dit de studenten aan te bieden. Alle studenten zijn meerderjarig. Na een paar drankjes te hebben genuttigd is groep en begeleiding naar de Karaokebar gegaan voor een gezellige avond.
Om 23u uur besluit de begeleiding terug te gaan naar het hotel, de groep blijft achter onder voorwaarde dat zij uiterlijk 00:00 uur in het hotel zijn. Dit gebeurt, maar niet 20 maar 19 studenten melden zich in de lobby bij de begeleiders. 1 Student is zoek, de studiegenoten weten dat hij kort na vertrek van de begeleiding weg is gegaan. Men weet niet waar naartoe. De student reageert niet op telefoontjes. Begeleiders en studenten besluiten in het uitgaansgebied te gaan zoeken.
Om circa 3 uur in de ochtend komt bericht dat de student in zijn hotelkamer is aangetroffen. Hij is daar direct naartoe gegaan omdat hij zich onwel voelde (te veel gedronken) en hij heeft boven het toilet gehangen en zijn telefoon niet gehoord.
2. Opschaling
Centrale veiligheidscoördinator > CvB + woordvoerder > directie + management opleiding Handel. Dit vergt 4 telefoontjes om binnen een half uur online eerste crisisberaad te hebben.
3. Wat waren de belangrijkste impactgebieden?
Veiligheid studenten, competentie begeleiding en voortzetting uitwisselingsreis. Wat doet deze casus op de socials? Risico op imagoschade.
4. Wat was het meest lastige besluit?
Dit volgde na terugkomst (want reis is – in mineurstemming – voortgezet): de begeleiding ontkent fout te hebben gehandeld. Bewezen is dat zij zich niet aan afspraken hebben gehouden = kopen en aanbieden van sterke drank en het niet met de verzamelde groep terug gaan naar het hotel. De begeleiders zijn geschorst. Tijdelijke arbeidsovereenkomst junior docent is niet verlengd. Senior docent heeft zich nadien ziek gemeld, de relatie met het team is dusdanig verstoord, dat gezocht is naar een andere werkplek binnen school.
5. Wat viel op in de afstemming met interne / externe partijen?
‘Vechtscheiding’ tussen onze advocaten en die van de begeleiders. School heeft een extern bureau een onderzoek laten uitvoeren. School is op de meeste gronden in het gelijk gesteld, behalve dat de afspraken halfzacht zijn beoordeeld (er is nooit getekend voor de afspraken door de begeleiders: geen bewijs dat ze deze kennen).
6. Wat is de belangrijkste les?
Besluitneming was niet kordaat. Begeleiders schakelden niet met thuisfront (‘noodwacht’/management opleiding), later directie niet met CvB en/of centrale veiligheidscoördinator. Daarna verliep de crisisopvolging volgens het boekje. Deze casus heeft geleid tot vastgesteld protocol tot het centraal registreren van schoolreizen. Richtlijnen voor het maken van duidelijke afspraken met begeleiders van schoolreizen zijn geschreven in overleg met alle colleges. De afspraken worden in de vorm van een contract ter ondertekening voorgelegd aan de begeleiders.
Dit verhaal en deze lessen zijn te danken aan:
Arjen Janssens - Centrale Veiligheidscoördinator
Wil jij ook jouw ervaring delen en andere scholen inspireren?
Ga naar www.onderwijscrisismanagement.nl/verhaal
Je bijdrage wordt enorm gewaardeerd!