Het nieuwe schooljaar is in alle delen van het land weer begonnen. Een frisse start, nieuwe lessen, ambitieuze plannen. Een vraag waar je als Manager of Adviseur (Integrale) Veiligheid in de eerste weken vast aan denkt is: Wat is onze ambitie qua veiligheid en weerbaarheid? Hoe 'crisisproof' willen we zijn als instelling? Hoe staat het met ons OTO-plan?
Deze laatste twee vragen lijken wellicht veel met elkaar te maken te hebben, maar dat hebben ze niet. Door 'OTO-plan' in de titel van dit bericht te zetten, lijkt het misschien alsof dat beleidsstuk belangrijk is of grote waarde heeft. Dat heeft het niet.
Een OTO-plan maakt een school niet weerbaar. Sterker nog, een crisisplan maakt een school ook niet weerbaar. In beide gevallen is het zonde om daar onnodig veel tijd en energie in te steken.
Enkel het investeren in het vertrouwen, de kennis, de samenwerking en dus het opleiden van alle collega's die een rol hebben in de crisisorganisatie maakt jouw instelling écht weerbaar.
Crisismanagement is mensenwerk. Weerbaar zijn betekent dat het algehele vertrouwen hoog is en de crisisorganisatie een geoliede machine. Alleen een ambitie op effectief opleidingsvlak creëert weerbaarheid en een gevoel van regie en vertrouwen.
Investeer dus vooral je tijd niet in het maken van een OTO-plan, maar start met inzichtelijk maken hoe de betrokkenheid nu is. Hoe is het draagvlak voor veiligheid en crisismanagement instelling-breed op dit moment? En... waar wil je naartoe? Ligt dit onderwerp op de bestuurlijke tafel? Nee? Dan is het misschien wel aan jou om daar verandering in te brengen.
Pad 'Je bent bezig met trainen of oefenen'
Het kan zijn dat je bezig bent met de uitvoer van een meerjarenplan. Dan staan er waarschijnlijk in het najaar enkele trainingen gepland. Prima als je hier staat, maar dit betekent niet automatisch dat je als instelling 'op en top' weerbaar bent.
Stel jezelf deze vragen:
- Hoe staat het met het algehele draagvlak?
- Wat is de opkomst? Heb je te maken met afzeggingen of annuleringen?
- Wat is de feedback van collega's?
- Hoe voorkom je dat je collega's na de sessie meteen weer kwijt bent?
- Hoe ga je opvolging geven en zorg je voor een blijvend leereffect?
- Hoe zorg ik dat je als instelling structureel 'crisisproof' bent?
Pad 'Je hebt geen opleidingsactiviteiten gepland'
In dit geval is het belangrijk te starten met het concretiseren van de bestuurlijke ambitie. Er moet een vlammetje zijn op dit onderwerp wil je zaken van de grond gaan krijgen. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de organisatie en de thermometer als het ware erin te zetten.
Stel jezelf deze vragen:
- Hoe is het draagvlak?
- Vinden collega's het onderwerp belangrijk? Zijn ze betrokken?
- Vinden ze hun rol spannend of niet?
- Is crisismanagement bestuurlijk geagendeerd?
- Wat zijn de vragen en wat is onze ambitie?
Als je gaat opleiden is het namelijk heel belangrijk om goed aan te sluiten bij 'waar de collega's staan'. De 'invisible brigde' noemen we dit ook wel. Om collega's vaardig te maken voor hun rol en ze op een effectieve manier van A naar B te begeleiden, is het startpunt belangrijk! Als je hier de aansluiting mist, dan mis je mogelijk het hele leerresultaten, doordat collega's afhaken in het leerproces.
Vervolgens is het belangrijk om je goed te laten adviseren hoe je alle collega's zo makkelijk en effectief mogelijk opleid. 'Makkelijk' is hierin een belangrijke term, want geen collega heeft zin in een maandelijkse training die een dagdeel opslokt of saaie, langdradige e-learning.
De wereld van leren is de afgelopen jaren echt veranderd. Gelukkig voor jou zit Onderwijs&Crisismanagement bovenop alle ontwikkeling op leervlak en kunnen we jou daarom als geen ander helpen om jouw collega's op te leiden (en opgeleid te houden!) voor hun rol binnen de crisisorganisatie. De Crisismanagement Academy gaat deze maand van start en belooft een geweldige en unieke leerervaring ten opzichte van een 'oude' jaarlijkse of tweejaarlijkse trainen. Meer weten? Neem contact op via [email protected]