In het hedendaagse onderwijslandschap speelt veiligheid een steeds belangrijkere rol. Scholen en onderwijsinstellingen staan voor talloze uitdagingen op het gebied van veiligheid, variërend van fysieke dreigingen tot online risico's. Het is in deze complexe context dat de rol van een Manager Integrale Veiligheid onmisbaar is geworden.
Deze persoon fungeert als het aanspreekpunt voor alles wat met veiligheid binnen de instelling te maken heeft. In dit artikel gaan we in op waarom een sterke Manager Integrale Veiligheid belangrijk is voor een weerbare onderwijsinstelling en wat belangrijk is in deze rol.
1. Een veilige leeromgeving
Het primaire doel van iedere onderwijsinstelling is om een omgeving te bieden waar studenten en leerlingen zich kunnen ontwikkelen. Een veilige omgeving is essentieel voor leerprestaties. Wanneer leerlingen of studenten zich onveilig voelen, kan dit leiden tot afleiding, stress en uiteindelijk slechtere leerprestaties. Dit geldt niet alleen voor fysieke veiligheid, zoals het voorkomen van geweld of ongelukken op school, maar ook voor sociale en emotionele veiligheid. Pestgedrag, discriminatie en uitsluiting kunnen een negatieve invloed hebben op het welzijn van studenten, wat hun leerproces belemmert.
Een Manager Integrale Veiligheid is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, implementeren en monitoren van het veiligheidsbeleid binnen de instelling. Dit omvat niet alleen fysieke veiligheid, sociale veiligheid en kennisveiligheid.
2. Korte lijnen met het bestuur zijn van essentieel belang
Een van de belangrijkste redenen waarom een Manager Integrale Veiligheid een directe lijn met het bestuur moet hebben, is dat veiligheid een strategisch vraagstuk is dat op het hoogste niveau van de organisatie moet worden behandeld. Veiligheid raakt aan veel facetten van de organisatie: van het gedrag van studenten en medewerkers tot de reputatie van de instelling en juridische aansprakelijkheden. Beslissingen over veiligheidskwesties moeten snel en adequaat kunnen worden genomen, en dit kan alleen wanneer er een sterke communicatielijn is tussen de Manager Integrale Veiligheid en het bestuur.
Het bestuur is verantwoordelijk voor de algehele koers van de instelling en een heldere ambitie op dit vlak. De Manager Integrale Veiligheid is de spin in het web om deze ambitie te vertalen naar concrete stappen, zoals het ontwikkelen van beleidsplannen en het opleiden van collega's die een rol hebben in de crisisorganisatie.
Een goede samenwerking tussen de Manager en het bestuur zorgt ervoor dat veiligheidsvraagstukken adequaat en snel worden aangepakt en dat de instelling proactief kan investeren in weerbaarheid.
3. Proactief in plaats van reactief: het voorkomen van incidenten
Een Manager Integrale Veiligheid is niet alleen in beeld bij incidenten en crises als adviseur en regelaar, maar houdt zich ook bezig met preventie door o.a. veiligheidsrisico’s te identificeren en aan te pakken. Als er op één locatie bijvoorbeeld veel drugscriminaliteit speelt, dan kan de Manager Integrale Veiligheid in samenwerking met zijn of haar collega van Facilitair uitvoering geven aan extra beveiliging of poortjes aan de deur.
Door preventieve maatregelen te nemen kunnen incidenten voorkomen worden. In het geval dat er toch een incident plaatsvindt, zorgt het aanspreekpunt Integrale Veiligheid ervoor dat er heldere procedures en communicatielijnen zijn, zodat er snel en adequaat kan worden gehandeld.
Conclusie
Een sterke Manager Integrale Veiligheid is essentieel voor het waarborgen van een veilige en weerbare onderwijsinstelling. Met de juiste vaardigheden, waaronder een proactieve aanpak, sterke communicatie en het vermogen om een veiligheidscultuur te bevorderen, draagt deze rol bij aan het creëren van een veilige leeromgeving voor studenten, leerlingen en medewerkers.