
Dit is waarom een E-learning niet werkt
Tijdens de Corona-crisis is er veel veranderd in het onderwijs én in leer- en ontwikkelland. Zo hebben we meer online les, online meetings en zijn veel online leeractiviteiten zoals E-learnings ontwikkeld. Ook nu wordt INNOVATIE op het gebied van leeractiviteiten vaak gekoppeld aan 'iets onlines'. Maar vaak worden deze niet goed ontwikkeld en vallen de leerresultaten tegen. Als online leerexpert en ontwikkelaar neem ik je in dit artikel mee waarom een E-learning meestal niet werkt.
Saai en 'verplicht'
Zeg eens eerlijk.. wanneer heb jij voor het laatst een E-Learning gedaan waar je nog met glinsterende ogen aan terugdenkt omdat deze zo fantastisch was? Nooit? Nee, ik lees niet je gedachten.
E-l...
Word Premium Lid om toegang te krijgen tot ALLE content,
inclusief Bonus Live Trainingen, Interviews, Netwerksessies en meer.
Ben je al lid? Login hier.
Tijdens de Corona-crisis is er veel veranderd in het onderwijs én in leer- en ontwikkelland. Zo hebben we meer online les, online meetings en zijn veel online leeractiviteiten zoals E-learnings ontwikkeld. Ook nu wordt INNOVATIE op het gebied van leeractiviteiten vaak gekoppeld aan 'iets onlines'. Maar vaak worden deze niet goed ontwikkeld en vallen de leerresultaten tegen. Als online leerexpert en ontwikkelaar neem ik je in dit artikel mee waarom een E-learning meestal niet werkt.
Saai en 'verplicht'
Zeg eens eerlijk.. wanneer heb jij voor het laatst een E-Learning gedaan waar je nog met glinsterende ogen aan terugdenkt omdat deze zo fantastisch was? Nooit? Nee, ik lees niet je gedachten.
E-learnings zijn over het algemeen ontzettend saai en hebben een hoog doorklik-dan-ben-ik-er-vanaf-gehalte. Dat betekent dat je als organisatie alleen een goede deelname-conversie behaald als je dit VERPLICHT maakt. Dat is mijns inziens niet de manier om collega's op een gemotiveerde en betrokken manier te begeleiden van A naar B.
Lage betrokkenheid
Het percentage van deelnemers dat een E-Learning in de praktijk daadwerkelijk helemaal doorloopt is vaak teleurstellend, door enerzijds een matige leerervaring en anderzijds het feit dat de leerprikkel op zichzelf staat (er is geen vorm van support of leerprikkel nadien). Vervolgens wordt als redmiddel een e-learning dus verplicht gesteld.
Wanneer de betrokkenheid laag is, gaan deelnemers minder snel door het materiaal heen en voelen ze zich minder gemotiveerd om aangehaakt te blijven. Laat staan het geleerde in de praktijk te gaan toepassen. Met als resultaat dat jouw investering een waste of money is, want het leerdoel dat je wilt behalen (bijv: goed opgeleide crisisteamleden) is niet behaald.
Het creëren van een goede betrokkenheid is ESSENTIEEL voor het slagen van een leeractiviteit, met name online.
Geen support voor deelnemers
Stel, je bent door tekst en uitleg aan het klikken en je stuit op een vraag. Waar stel je deze dan? Wie zorgt ervoor dat jij je gesupport voelt en je niet alleen een antwoord geeft, maar ook weer een stimulans om verder te gaan met de stof? Precies, die is er meestal niet.
Niet alleen haakt de deelnemer door het gebrek aan support snel af, ook is het dit een gemiste kans voor jou als Adviseur Integrale Veiligheid of contactpersoon. Immers, de vragen van jouw collega's bieden jou waardevolle informatie waar de behoefte / pijnpunten danwel vragen precies zitten. Support is een essentieel deel van een leerervaring, zodat de collega's die hierbij betrokken zijn een beter leerresultaat behalen.
Onvoldoende toegespitst op de doelgroep
Een E-Learning wordt vaak als een losstaand iets aangeboden, zonder integratie in een breder OTO-plan of vanuit een bredere opleidingsvisie. Wat komt ervoor? Wat komt erna? Het zijn simpele vragen waar niet altijd over wordt nagedacht. Het aanbieden van een E-Learning met het idee 'Dan is iedereen tenminste in de basis opgeleid' is een misvatting en geeft niet het gewenste leerresultaat danwel groei in crisisvermogen van jouw instelling.
Niet persoonlijk
Als er één trend is binnen het leer- en ontwikkelveld is, dan is het dan leeractiviteiten persoonlijker worden. Je ziet het in allerlei marktgebieden. Heb jij laatste een kledingstuk besteld van een boetiek of MKB-bedrijf? Dan heb je vast wel eens er een persoonlijk, handgeschreven kaartje ontvangen bij je bestelling. Dit kwam 20 jaar geleden nooit voor, maar nu zien mensen de meerwaarde van persoonlijke support.
Online leeractiviteiten kun ook persoonlijk zijn (zo biedt de Crisismanagement Academy© een stap-voor-stap leerprogramma voor crisisteamleden in het onderwijs, waarbij collega's op een persoonlijke manier worden meegenomen door het materiaal), maar een E-learning... biedt dat niet.
Staccato leeromgeving
Een gemiddelde E-learning wordt in een verschrikkelijke online omgeving gebouwd. Ik heb er veel gezien. De een is nog minder attractief dan de andere omgeving. Erg 'staccato' zal ik zeggen. Ik vind dat een leerervaring vanaf het EERSTE moment moet kloppen. Dat deelnemers zich vanaf het eerste moment 'thuis' voelen en dat begint al bij het inlogproces en de 'home-pagina'. Daarom wordt iedere Crisismanagement Academy© op maat gemaakt, zodat collega's in een prettige en herkenbare online omgeving terecht komen.
Verkeerd uitgangspunt
Veel organisaties ontwikkelen een e-learning om een schaalbaar product te hebben of investeren in iets onlines om toch een beetje hip en van deze tijd te zijn. Een grote fout die daarbij wordt gemaakt is dat deze voor het verkeerde doel ontwikkeld wordt. Het vraag moet altijd zijn 'Hoe bieden we toegevoegde waarde en helpen we mensen optimaal in hun leerproces?' en niet 'Hoe hoeven we minder naar de locatie van de klant, verdienen we meer geld of ga ik om met ons personeelstekort?'
Met de vinger wijzend
Je kent het wel, je doorloopt eerst allerlei saaie teksten en daarna moet je vragen gaan beantwoorden waar je helemaal geen zin in hebt. 'TOETS' staat er dan groot bovenaan de pagina. Ik houd niet van deze aanpak, waarbij je het gevoel hebt dat je op de vingers wordt gekeken. Alles voelt NIET supportive als er op een kinderachtige manier even wordt getoetst of jij het materiaal je wel voldoende hebt eigen gemaakt. Toetsing is belangrijk, maar werkt alleen als je deelnemers het gehele leerproces betrokken zijn.
In plaats van een toets die voelt als 'pffffff', heeft mijn voorkeur om deelnemers verder te supporten door middel van bijvoorbeeld een LIVE online Vragen & Antwoord - sessie. Ik geloof dat LEREN pas echt ontstaat wanneer deelnemers betrokken zijn. En niet wanneer dit als een opgelegde toets erdoorheen wordt geduwd als een kind op de middelbare school.
Teveel
Met een E-learning krijg je vaak heel veel informatie in één keer. Er zijn wel verschillende Modules of Lessen, maar je kunt alle content in één keer bekijken en als je wilt -met een kop koffie naast je om je wakker te houden- ALLE stof achter elkaar bekijken. 'Zo, dan ben ik er maar klaar mee!'. Het nadeel van een E-learning is dus dat de stof niet over een langere periode verspreid wordt, waarbij je als deelnemer wekelijks of tweewekelijks een mailtje krijgt met 'Beste xxx, er staat een nieuwe Module voor je klaar, klik hier om deze te bekijken'.
Het opbreken van theorie en deze in kleinere brokjes aanbieden over een langere periode verspreid, werkt veel beter dan alles in één keer. Iedereen is tegenwoordig erg druk en heeft nauwelijks tijd om veel stof in één keer te verwerken. Hier moet je als leerproduct-ontwikkelaar rekening mee houden. Met de Crisismanagement Academy© krijgen collega's wel die wekelijkse of tweewekelijkse reminder. Ze ontvangen een persoonlijke email met daarin wat zij die week gaan leren. Bovendien worden ze gemotiveerd om de videolessen te bekijken én aan de slag te maak met wat zij geleerd hebben. Een totaal andere benadering die het leerresultaat ontzettend ten goede komt.
Wil je meer weten over de Crisismanagement Academy© en hoe je de crisisteamleden binnen jouw onderwijsinstelling effectief kunt opleiden, neem dan contact op met [email protected].

Deel jouw casus!
Lessen Delen en Leren van Elkaar is een essentieel onderdeel van Integrale Veiligheid.
Help om de cultuur in het onderwijs transparanter te maken en INSPIREER je collega's met jouw verhaal.
Het kost je 10-15 minuten, maar de toegevoegde waarde is enorm! Wij kunnen leren van jouw casus en ervaring.

Vergroot de weerbaarheid van jouw onderwijsinstelling!
Wil je weten hoe je álle collega's van jouw onderwijsinstelling effectief opleid voor hun rol in de crisisorganisatie?
Heb je een structuurvraag, komt de planvorming niet van de grond of blijft het draagvlak te laag? Neem contact op! Stuur een mail naar [email protected] of plan direct een call.
Thema's